• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Изложба о страдању Срба на Филолошком факултету

Изложба о страдању Срба на Филолошком факултету
06.11.2010.

У просторијама Филолошког факултета у Бањалуци 5. новембра 2010. године је отворена изложба фотографија и статистичких прегледа "Гробнице, стратишта и логори", у оквиру које је приказано страдање Срба у протеклом рату.

Недељко Митровић, предсједник РО породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, рекао је овом приликом да се први пут, 15 година након рата, организује изложба са оваквом поставком. Њен циљ је, према Митровићевим ријечима, да јавност буде обавијештена о томе каква страдања су Срби имали у прошлом рату у БиХ. Такође, мотив је и указати да се таква страдања више не смију поновити.

"Српске жртве су маргинализоване, иако су Срби највећи трагичари прошлог рата. Овдје имамо фотографије и статистичке податке. Између осталог, изложбу чини и 70 фотографија са ексхумација", рекао је Митровић отварајући ову изложбу.

Станислав Бркић, предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука, истакао је да је жеља да се изложбом скине "масовна лаж са српског народа".

"Хтјели смо да на овај начин кажемо дa Срби нису агресори и злочинци, већ да су то чинили други народи над српским народом. Ми желимо да докажемо да Срби нису криви. Сви знамо на колико година су осуђивани Срби, а на колико Бошњаци и Хрвати. Сматрам да је лаж која иде из Федерације БиХ потпомогнута из великих међународних центара, а ми на овај начин показујемо да је и над Србима вршен злочин", казао је Бркић.

Младенко Саџак, декан Филолошког факултета, подсјетио је да сваки рат са собом доноси страдање и додао да сви треба да одговарају за недјела која су учинили током ратних дејстава.

operativni tim cir