• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Протести у Бањалуци и Источном Сарајеву

Протести у Бањалуци и Источном Сарајеву
23.11.2010.

Породице несталих из Републике Српске одржале су 22. новембра 2010. године протесте упозорења испред подручних канцеларија Института за нестала лица БиХ у Бањалуци и Источном Сарајеву, захтијевајући оставке српских представника у Институту, незадовољни радом те институције.

Породице несталих су носиле танспаренте са натписима "Данас упозоравамо, сутра блокирамо", "Кетрин Бомбергер, доста Вас је, идите и тражите друге дестинације за Ваше манипулације", "Институт је покретна радионица из Брисела, Вашингтона и Лондона, у којој се израђује печат геноцидности за српски народ", "Зашто се ексхумирана тијела возе и закопавају у Федерацији БиХ" итд.

Један од главних циљева јесте престанак дискриминације српских жртава и наставак разговора о кадровској организацији Института. Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, истакао је да породице траже расписивање конкурса, како би била ријешена кадровска питања у Институту, да би могли да се кандидују људи који ће штитити интересе и потребе породица несталих, а не политичких центара моћи.

Уколико до 10. децембра 2010. године не буду ријешени сви захтјеви породица несталих најављена је и могућност протеста испред зграда Међународне комисије за нестала лица, ОХР-а, Амбасадае САД у БиХ и Министарства за људска права и избјеглице.

Жељка Кошарац, предсједник Општинске организације породица заробљених и поигнулих бораца и несталих цивила Пале, изјавила је током протеста у Источном Сарајеву, да је много више идентификовано бошњачких жртава него српских из протеклог рата.

Драган Врховац, предсједник Предсједништва Савеза организација и удружења РВИ РС, пружио је подршку породицама несталих из РС и рекао да РВИ сматрају да је формирањем Института за нестала лица успорен процес тражења српских жртава, а Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС, казао је да су захтјеви са протеста оправдани.

Амор Машовић, предсједвајући Колегија директора Института за нестала лица БиХ, који је у Бањалуци разговарао са породицама несталих, одбацио је оптужбе које су изнесене на протесту: "Нема дискриминације жртава по било ком основу. Ми тражимо нечије синове, кћери, очеве и мајке, ма које да су националности."

operativni tim cir