• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Сједница Предсједништва у Модричи

Сједница Предсједништва у Модричи
12.01.2011.

У Српском културном центру у Модричи је 12. јануара 2011. године одржана сједница Предсједништава Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, којој су присуствовали, поред чланова Предсједништва, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић са сарадницом Радојком Кела, као и начелник општине Модрича Младен Крекић и Боса Новаковић, начелник Одјељења за општу управу.

На сједници је усвојен и разматран сљедећи дневни ред:

1. Усвајање записника са сједнице Предсједништва РО, одржане 20. децембра 2010. године у Бањалуци

2. Разматрање радне верзије Уредбе о имовинском (приходовном) цензусу корисника права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата

3. Информација о одржаном састанку у вези с тражењем несталих

4. Усвајање одлуке о привременом финансирању

5. Покретање иницијативе о формирању одбора потомака погинулих и несталих бораца Републике Српске

6. Ротација предсједавајућег Колегија предсједника општинских организација

7. Разно

Најважнија тачка дневног реда било је утврђивање става у вези с приходовним цензусом у складу са Законом о правима породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца, који је усвојен прошле године. "Ми смо и тада, а и данас, потврдили наше ставове да не можемо прихватити на овај начин како је предложено Законом имовински цензус, зато што је селективан и понижавајући, зато што није обухватио све категорије које су буџетски корисници, што је за нас неприхватљиво и ми остајемо при томе да га нећемо подржати. Наш је приједлог да се амандманом иде ка измјени и допуни Закона о правима породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца, да се нађе најправичније рјешење и да се искаже и са моралног, материјалног, друштвеног, па и политичког становишта најприхватљивије рјешење које исказује посебно солидарност. У овом рјешењу тога нема", изјавио је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске. Митровић је истакао да, иако се већ мора увести приходовни цензус, да се што више обухвати буџетских корисника, па и ових категорија,али да се изузму инвалиди прве категорије, породице са троје и више погинулих бораца и дјеца. Доношење уредбе о имовинском цензусу је законска обавеза и закон је предвидио да ће се висина имовинског цензуса утврдити заједно са Борачком организацијом РС и Организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

"У сваком случају формирана је Радна група и уредбом о имовинском цензусу ће се водити рачуна да не буду повријеђене оне категорије које су најугроженије, а на другој страни ослобођена средства ће бити пласирана онима којима су у овом тренутку најпотребнија, а то су у овом тренутку незапослени, демобилисани борци Републике Српске. Не можемо говорити ни о уштеди ни о висини цензуса, с обзиром на то да сам рекао да су формиране радне групе које треба сљедеће седмице да наставе са радом и са усаглашавањем. Уредба треба да предвиди имовински цензус за породице погинулих и за ратне војне инвалиде од VII до X категорије. Представници и Организације породица погинулих и заробљених имају свог представника у Радној групи и у сваком случају моћи ће да утичу на уредбу о имовинском цензусу. До сада у поступку ревизије 1.050 ратних војних инвалида је прешло из више у нижу категорију, 135 инвалида је изгубило статус и 92 корисника породичне инвалиднине, а на другој страни 90 ратних војних инвалида је прешло из ниже у вишу категорију. Нису обрађени сви подаци, још има око 5.000 предмета да се обради", изјавио је Душко Милуновић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту. Начелник општине Младен Крекић у обраћању присутнима говорио је о бризи и начину рјешавања проблема ове популације становништва. "Издвајања за борачку популацију у 2010. години била су 230.000 КМ. И у овој години предвидјели смо проширење права за борачку популацију, као и новчана средства за остваривање ових права", изјавио је начелник општине Младен Крекић.

operativni tim cir