• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Процес тражења несталих и даље у ћорсокаку

Процес тражења несталих и даље у ћорсокаку
18.02.2011.

Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила РС одржао је 18. фебруара 2011. године састанак, који је уједно био и у знаку обиљежавања 15. годишњице од формирања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила.

На састанку су били присутни сви чланови Одбора, осим Тање Бијељанић, која је била оправдано одсутна. Недељко Митровић, предсједник РО, који је све присутне подсјетио да је овај састанак сазван на дан оснивања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила, те навео детање у вези са почетком рада овог удружења, изнио је став да су неке ствари напредовале, а неке назадовале. Што се тиче сарадње са релевантним институцијама и комисијама, она је била на реалтивно задовољавајућем нивоу све до формирања Института за нестала лица БиХ, када многе ствари крећу силазном путањом. Митровић је осврнуо на садашњу ситуацију у процесу тражења и идентификацији несталих лица, која није ни близу задовољавајућег и истакао да што прије треба учинити неопходне кораке како би процес био убрзан и приведен крају. Душко Четковић, савјетник предсједника РС, истакао је подршку предсједника РС, који саосјећа са породицама и учиниће све што буде неопходно да се процес идентификације и тражења несталих покрене из ћорсокака у који је запао.

Представници ICMP-ија су присутнима представили онлине центар за упит о несталим особама, који ће омогућити породицама несталих и другима да преко интернета провјере случајеве несталих особа помоћу три различита претраживача: "Упит о несталим особама", "Упит о узорцима посмртних остатака" и "Упит о гробницама".

Породице које су ICMP-у пријавиле несталу особу моћи ће помоћу "Упита о несталим особама" пронаћи информације о статусу случаја. "Онлине центар за упит о несталим особама" је интерактиван, што значи да ће породице моћи да пронађу, али и пруже информације. Надаље, представници институција власти и судско-медицински вјештаци који су ICMP -у на ДНК анализу предали узорке посмртних остатака ће помоћу "Упита о узорцима посмртних остацима" моћи пратити конкретне случајеве. "Упит о гробницама" ће корисницима омогућити да пронађу основне информације о статусу ДНК анализе по мјесту ексхумације. ICMP-јева база података садржи око 150.000 генетских профила добијених од породица несталих особа и владиних институција широм свијета. Ова база садржи преко 90.000 крвних узорака добијених од чланова породица несталих и преко 50.000 узорака посмртних остатака које су ICMP-у предале институције власти које се баве тражењем несталих особа.

Након презентације представника ICMP-ија, чланови Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила РС су истакли траже да поред имена особе мора стајати националност и да је то право којег се породице неће одрећи, те су затражили да подхитно мора бити заказан састанак са стручним особљем ове комисије, како би породице добиле одговоре на многа неријешена питања. Такође, истакнуто је да је рјешење проблема идентификације и уопште процеса тражења несталих у сарадњи Института за нестала лица БиХ са Оперативним тимом.

Милко Марић, начелник аналитике Оперативног тима, представио је потом базу података ОТ, која садржи податке о идентификацијама и ексхумацијама, што представља аутентичну документацију о страдању Срба у рату у Босни и Херцеговини. Такође, представљена је и база несталих лица, која садржи име и презиме несталог лица, датум и мјесто рођења, као и мјесто нестанка. Наравно, сви заинтересовани могу на лицу мјеста написати и послати податке који ће бити провјерени и уврштени у ову базу.

operativni tim cir