• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Сијековац - тамо је све почело

Сијековац - тамо је све почело
26.03.2011.

Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-плочу у Сијековцу код Брода данас је обиљежена деветнаеста годишњица страдања Срба у овом мјесту.

Регуларне снаге Хрватске су 26. марта 1992. године упале у Сијековац и убиле деветоро српских цивила, од којих је најмлађа жртва имала 17 година, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила. "Зенге су прво упале у кућу породице Зечевић. На лицу мјеста су убиле Јована Зечевића (72) и заклале његове синове Милана, Васу и Петра. Свој крвави пир наставили су идући од куће до куће рушећи, палећи и убијајући све што им није могло пружити отпор. Заклали су Луку Милошевића и његове синове Жељка и Драгана (17), затим Вида Радановића и његовог сина Мирка, Риста и Недељка Бачића... Заклале су и непокретног старца Срету Трифуновића", свједоче преживели житељи Сијековца.

Премијер РС Александар Џомбић позвао је данас из Сијековца правосудне институције БиХ да "изједначе жртве у Босни и Херцеговини и да почну да процесуирају злочине почињене над Србима". "Правосудне институције БиХ све злочине треба да посматрају као кривичноправне процесе, а не као политичке процесе усмјерене према српском народу", рекао је Џомбић.

Још један 26. март је досао! Тај несрећни датум, родбина уморених Срба у Сијековцу никад неће заборавити. Не заборавимо и стално понављајмо да је прва цивилна жртва на тлу бивше СРБиХ био Србин, Војислав (Слободана) Горановић, усмрћен 16.09.1991. у Горњем Клакару (општина Брод) гранатом испаљеном са подручја Хрватске, да су регуларна војска Хрватске и локалних Муслимана напале Србе у Броду и Сијековцу још почетком марта 1992, да је први логор на подручју бивше СРБиХ основан у Броду (у Тулеку) и да је био основан од стране Хрвата и Муслимана за комшије Србе, да је први заробљеник којег је Црвени крст регистровао на тлу БиХ - Србин! ( и то му је и спасило живот!), да је прва спаљена богомоља у грађанском рату у БиХ православни храм Огњене Марије у Сијековцу, да је први масакр и први ратни злочин у БиХ извршен над Србима, тог несрећног 26. марта 1992. , у несрећном Сијековцу. Тај злочин су извршиле комшије Муслимани из истог тог Сијековца (тзв. Сијековачки батаљон) и 108. бригада РЕГУЛАРНЕ војске Хрватске.

operativni tim cir