• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

1. март - Дан почетка грађанског рата у БиХ

Поводом 1. марта, "Дана независности БиХ", шест невладиних организација је издало саопштење у којем изражавају свој став о овом немилом датуму.

 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је 1. март дан тужног сјећања на прегласавање српског народа у БиХ, референдум и почетак грађанског рата чије су посљедице хиљаде убијених, несталих и расељених, те хиљаде разрушених домова и огњишта.

Митровић је нагласио да 1. март 1992. године српски народ и Република Српска памте по злу, јер је то дан грубог гажења људских права, уставног насиља и прегласавања једног конститутивног народа у БиХ.

"За породице српских жртава рата и Републику Српску неприхватљиво је да се тај дан у Федерацији БиХ прославља као такозвани дан независности БиХ", поручио је Митровић.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ тај дан се обиљежава као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поручио је да је за Републику Српску и српски народ неприхватљиво да се 1. март прославља као такозвани дан независности БиХ.

"Одржавањем референдума о издвајању БиХ из састава бивше Југославије, којег је тада подржао дио међународне заједнице предвођене САД, муслимани су на један перфидан начин покушали да елиминишу Србе и њихова права да остану у тадашњој Југославији", рекао је Дукић.

Он је нагласио да је тај референдум проузроковао рат и крвопролиће у БиХ, којег сигурно нису жељели Срби и Бошњаци, већ свјетски моћници који и данас покушавају од Балкана, а посебно од БиХ да створе једно велико ратно жариште.

Дукић је рекао да БиХ никада није нити ће бити држава, јер је просто немогућ суживот три народа који вијековима међусобно ратују на овим просторима.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић изјавила је да је 1. март, који се у дијелу Федерације БиХ прославља као такозвани дан независности БиХ, неприхватљив за српске жртве рата и Републику Српску, јер је то "дан првих понижења Срба и прегласавања".

"То је дан кад се један народ - српски брише са простора БиХ, јер се одлуке доносе без договора свих који у њој живе. Како тада, тако и у свим наредним годинама рата", истакла је Рајилићева.

Она је подсјетила да од тога дана почиње прогон, злостављање, мучење, силовање српских жена, отимање имовине, те протјеривање Срба са радних мјеста и измишљање некакве ванземаљске кривце.

Рајилићева је навела да Удружење жена жртава рата Републике Српске окупља жене које су преживјеле мучења и малтретирања сваке врсте по бројним логорима и затворима Федерације БиХ које су за њих правили припадници хрватских и муслиманских војних и цивилних формација.

"Од тога је прошло 20 и више година, а ране никако да изблиједе. Никада ни не могу изблиједити. На то нас сваке године додатно подсјећа и 1. март", истакла је Рајилићева

 

operativni tim cir