• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СПОМЕНКУ ГОСТИЋУ, НАЈМЛАЂЕМ ПОГИНУЛОМ БОРЦУ ВРС

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић су, 20. марта 2014. године, у Добоју открили спомен-бисту Споменку Гостићу, најмлађем погинулом борцу Војске Српске, који је живот изгубио на Озрену, 20. марта 1993. године

 Цвијановићева је том приликом поручила да не смију бити препуштени забораву јунаци који су уградили животе у стварање Републике Српске и подсјетила да је храбри дјечак Споменко дао живот за Српску када је имао само 15 година.
"Много је дјеце страдало у рату, а они који су преживјели сада су одрасли људи", истиче Цвијановићева и додаје да тим људима, који да нас представљају борачку популацију, Влада Српске настоји да помогне, упркос економској кризи.

spomenko-1a
Она је напоменула да је одржала састанак са представницима борачких удружења, са којима Влада има партнерски однос.
"Захваљујући њиховој упорности, убрзали смо неке ствари ко је се односе на њихово финансијско стање. То се односи на пројекат стамбеног збрињавања борачке популације. Срећна сам што ћемо ове године окончати овај пројекат, али исто тако нећемо затворити листу за све оне који су се у међувремену јавили као потенцијални корисници који треба да реализују ово право", нагласила
је Цвијановићева.
Она је подсјетила да је Влада почетком године повећала породичне инвалиднине за пет одсто у намјери да покаже да у овим тешким временима води рачуна о овој популацији.
Цвијановићева је нагласила да је веома важно да постоји веза између носилаца власти и свих групација које траже и заговарају своје интересе.
"Моја врата су отворена за све који имају одређену потребу и који могу да укажу на то како да се постојећи систем побољша", поручила је Цвијановићева.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић рекао је да је откривено спомен-обиљежје знак поштовања и захвалности малом јунаку, али великом човјеку - Споменку Гостићу, који је био велики патриота и борац Републике Српске.Spomenik-gostic
Он је додао да ово спомен-обиљежје симболизује и велики број младих и дјеце који су страдали на подручју Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
"Пали живот сваког од те дјеце је чин поштовања и неизмјерне захвалности. Споменко Гостић ће у наредном периоду још више расти. Остаће легенда Републике Српске, њен горостас", истакао је Ђокић.
Борислав Мијатовић, командант чете којој је припадао Споменко Гостић, рекао је да је Споменко био несебичан, вриједан, марљив дјечак и борац Војске Српске.
Вијенце на данас откривено спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Српске, делегација Владе Српске, представници Републичке и Градске борачке организације, Републичке
организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, градске управе Добој.
Спомен-биста откривена је у порти храма Пресвете Богородице.
Иначе, 20. марта је навршена 21 година од трагичне погибије Споменка Гостића, који је као припадник Војске Републике Српске живот изгубио на озренском ратишту. Тада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.

operativni tim cir