• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

РС НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД КАЖЊАВАЊА ЗЛОЧИНАЦА

Светом архијерејском литургијом у сијековачкој цркви, коју је служио епископ зворничко-тузлански Хризостом, те служењем парастоса и обраћањем званичника, 26. марта ове године обиљежене су 22 године од страдања 46 српских цивила у овом селу у општини Брод

 Уз чланове породица убијених Сијековчана, парастосу је присуствовала и делегација Републичке организације породица заробqених и погинулих бораца и несталих цивила РС, делегације градских/општинских организација Бања Лука, Приједор, Србац, Прњавор, Добој, Брод, Зворник, Осмаци и Градишка, затим изасланик предсједника Републике Душко Четковић, делегација Народне скупштине Републике Српске, начелници општина Брод Илија Јовичић и Модрича Младен Крекић, представници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници бројних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и велики број грађана општина Брод и Дервента.
Sijekovac1bКрвави догађаји у Сијековцу, у којима је страдало 46 српских цивила, успоставили су спиралу злочина у БиХ, а само првог дана крвавог пира убијено је деветоро цивила. Прије централног програма обиљежавања, делегације Републичке и градских/општинских организација положили су вијенац на спомен-плочу подигнуту на мјесту масовне гробнице у Сијековцу, из које је 2004. године ексхумирано 59 цивила, од чега 18 дјеце - жртава ратног злочина муслиманско-хрватске војске, почињеног 1992. године.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић поручио је да Српска никада неће одустати од захтјева за правдом и да буду кажњени они који су злочине планирали, организовали и извели.
"Нисмо задовољни оним што су до сада у процесу "Сијековац" урадили Тужилаштво и Суд БиХ, нити Хашки трибунал. Ово је први злочин који се догодио у БиХ и зар треба толико дуго чекати да неко буде осуђен за њега", рекао је Ђокић.
Он је подсјетио да су припадници хрватске војске, 25. марта 1992. године, извршили тежак злочин над једном породицом у граду, а потом су 26. марта у Сијековцу убили девет цивила на њиховом кућном прагу, да би у наредним данима убили укупно 46 цивила.
Sijekovac1c"Јако је важно да се сваке године поклонимо невино страдалима које су мучки убили припадници регуларне хрватске војске, која је већ тих дана прелазила ријеку Саву и боравила на простору тадашњег Босанског Брода, али су се послије тога одлучили да крену и у злочиначке акције и тиме успоставе спиралу злочина и покрену рат у БиХ", рекао је Ђокић.
Присутнима су се, поред министра Ђокића, обратили и Недељко Митровић, предсједник наше организације, те начелник општине Брод Илија Јовичић.

operativni tim cir