• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА И ПОМЕН ЗА 126 МУЧКИ УБИЈЕНИХ ВОЈНИКА НА ГЛОЂАНСКОМ БРДУ

 

Шести новембар 1992. године је дан када је Зворник и цијела регија Бирча била завијена у црно. На улицама Зворника, Шековића и у околним селима мук, плач, лелек и нарицање. Десило се Глођанско брдо гдје је у једном дану погинуло 126 бораца Војске Републике Српске и цивила. Ухваћени у окружење, и са бијелом мајицом на штапу су се предали уздајући се у етику и поштовање Женевске конвенције. На жалост, нико од њих није преживио. На овом брду су мучени и сви побијени.

До сада смо три пута подизали споменик на овом мјесту а претходна два су порушена и до најситнијих парчића издробљени од стране непознатих починилаца.
Данас је откривен и освештан нови споменик на Глођанском брду који би требао да чува од заборава и подсјећа све пролазнике на овај страшан злочин. Да чува и подсјећа али и опомиње генерације које долазе да се овако нешто више никада не понови.

на Глођанском брду СЕ десио један од најтежих злочина, јер и ако је био рат и зна се шта је војничка погибија, овдје су војници које су муслиманске снаге напале у зору 6. новембра 1992. доживјели најстравичније злочине које су патолози по есхумацији утврдили.

„На тијелима неких војника видјело се да су везани бодљикавом жицом, неки су били везани ланцима, неки закивани ексерима за храстове. Очекујемо да ће новоизграђени споменик, као симбол страдања 126 припадника ВРС, остати трајно на овом мјесту да свједочи о злочину.xxx

За злочине на Глођанском брду нико никада није одговарао, иако надлежно тужилаштво има комплетно обрађен предмет који је најприје био достављен у Тужилаштво у Бијељини, а касније је прослијеђен Тужилаштву БиХ, које се још није огласило поводом овог злочина“.
Вијенце и цвијеће на споменик положиле су породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, представници Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, општина и борачких организација Зворника, Шековића, Сребренице, ратни војни инвалиди и други.
Након парасоса и отркивања спомен-обиљежја у сали Скпштине општине Зворник уручена су и постхумна одликовања за 13 бораца из Зворника и 1 из Власенице, који су одликовани поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Медаљом заслуга за народ. Постхумна одликовања им је уручио Недељко Митровић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика.

operativni tim cir