• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Суд и Тужилаштво БиХ - продужена рука Хашког трибунала

 

Суд и Тужилаштво БиХ су продужена рука Хашког трибунала, због чега постоји бојазан да ниједан предмет ратног злочина почињеног над Србима неће добити судски епилог, изјавила је предсједница Скупштине Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић, након сједнице Предједништва РО, одржане 26. децембра 2015. године у Бањалуци.

 "Тужилаштво и Суд БиХ су селективни и политизовани, а формирани су да би се доказала истина о страдању само једног - бошњачког народа, док Србе желе приказати злочинцима, а Републику Српску геноцидном", рекла је Филиповићева новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва Републичке организације породица погинулих.
Она је напоменула да су Суд и Тужилаштво БиХ основани да би се привео крају план о унитарној БиХ, односно о "држави по мјери Алије Изетбеговића".
Коментарићући за 26. јануар најављени почетак суђења Насеру Орићу пред Судом БиХ, Филиповићева је рекла да очекује да ће Тужилаштво и Суд преписати хашку пресуду, односно донијети пресуду од годину до двије затвора, док ће Орић у жалбеном поступку, највјероватније, бити ослобођен и тиме ће бити стављена тачка на све злочине над Србима у Подрињу.
Она је подсјетила да је под командом Насера Орића убијено 3.000 Срба, а да он одговара само за три заробљена припадника Војске Републике Српске.
"Орић је највећи злочинац на овим просторима који се слободно шета, брани са слободе и користи право да се дописује са Хашким трибуналом", навела је Филиповићева.
Филиповићева, која је и предсједник општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Братунац, закључила је да Насер Орић одгађа у недоглед почетак суђења чекајући да умру свједоци који су живи, а који би могли да учествују у том поступку или да се изгуби траг доказима који су достављени Суду и Тужилаштву БиХ.
Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац каже да је потпуно замрзнут рад на тражењу несталих Срба, због чега се под хитно мора реорганизовати рад Института за нестала лица и Тужилаштва БиХ.
Грабовац је изразио очекивање да ће у Заводу за судску медицину Републике Српске почети процес идентификације посмртних остатака 657 тијела. Он је подсјетио да је ријеч о посмртним остацима који су годинама у спомен-костурницама Републике Српске.
Предсједник Одбора демобилисаних бораца у Републичкој организацији Мирко Вранић рекао је да Одбора најбоље заступа права ове категорије становништва, не оспоравајући значај Борачке организације Републике Српске.
"Наш циљ је да станемо у заштиту нашим саборцима који су осуђени и против којих се води истрага за ратне злочине пред Тужилаштвом и Судом БиХ, јер не желимо да буду препуштени сами себи", каже Вранић.
Замјеник предсједника Одбора дјеце погинулих бораца Ивана Поповић рекла је да овај одбор захтијева од свих институција Српске да наставе још снажније да обиљежавају Дан Републике Српске, будући да су за Српску живот дали њихови очеви, браћа и сестре.
Она је рекла да има 3.000 дјеце погинулих бораца која су незапослена, због чега од Владе Републике Српске тражи да донесе акциони план према којем ће ова популација имати приоритет при запошљавању.

Ова сједница Предсједништва РО је одржана на дан када је формално настала Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, спајањем два удружења - Удружења породица погинулих бораца и Удружења поридица несталих и заробљених бораца и цивила.

operativni tim cir