• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Округли сто о страдању Срба на простору бивше Југославије

 У Бањалуци је 15. и 16. септембра 2016. године одржан Округли сто о страдању Срба поводом 25 година од почетка грађанских ратова на простору бивше Југославије, 17 година од агресије НАТО-а на Републику Србију и 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске. Округли сто су организовали Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила уз подршку Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Присутне учеснике округлог стола поздравили су савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и, у име организатора, Недељко Митровић и Милорад Којић.  Модератори округлог стола били су Исидора Граорац из Републичке организације и Предраг Лозо из Републичког центра.

На округлом столу су, између осталих, учествовали стручњак за безбедност др Предраг Ћеранић, који је говорио о берлинском зиду и почетку краја Југославије; професор историјских наука проф. др Горан Латиновић; се осврнуо на тему Сребреница у радовима западних историчара и публициста: прилог проучавању једног наратива; професор уставног права др Милан Благојевић  је говорио о противправној конструкцији "удруженог злочиначког подухвата"; професор демографије др Стево Пашалић је изнио научни и методолошки приступ истраживању демографских губитака у БиХ 1992-1995 година; предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић је изнио активности Владе Србије у области рјешавања проблематике несталих лица, те о сарадњи, проблемима и актуелном стању;замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта је изнио дешавања у троуглу Србије, Хрватске и БиХ, поштовање људских права;предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић се осврнуо на проблеме у процесу тражења несталих у БиХ, а директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић на статистичке показатеље о страдању Срба у БиХ и процесуирању кривићних дјела ратних злочина; члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић је изнио виђење са аспекта Института за нестала лица БиХ; предсједник Веритаса из Београда Саво Штрбац говорио је о погинулим, несталим и протјераним Србима са подручја РСК у рату деведесетих, процесуирање ратних злочина са подручја Хрватске и бивше РСК пред међународним и домаћим судовима; предсједница Регионалне координације породица несталих Олгица Божанић говорила је о страдању Срба на Косову и Метохији; предсједник Координације српских удружења породица несталих лица Драган Пјевач о страдању Срба у Хрватској; предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изнио је податке о логорима у БиХ и Хрватској; предсjедница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић–Раjилић говорила је оженама жртвама рата; представник Црвеног крста Момо Шкиљевић. На округлом столу су учествовали и регионални представници породица жртава са подручја Републике Српске, који су изнијели податке и ситуацију у својим општинама када је ријеч о страдању Срба и процесуирању злочина над Србима: Станислав Бркић (Бањалука), Здравка Карлица (Приједор), Саша Икић (Мркоњић Град), Бориславко Пеулић (Прњавор), Марко Грабовац (Брод), Душко Радић (Добој), Добринка Трифковић (Бијељина), Миливој Марковић (Зворник), Радојка Филиповић (Братунац, Сребреница), Мирјана Цабо (Источно Сарајево), Милан Николић (Фоча), Аљонка Џелетовић (Невесиње). 

На крају округлог стола усвојени су закључци које је новинарима представио директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић.

-    Минули рат представљао је оружани сукоб или серију повезаних оружаних сукоба на подручју бивше Југославије, који су иза себе оставили велике цивилне и војне жртве, знатна материјална разарања и велики број протјераних лица. Објективно сагледавање поменутих догађаја показује све елементе грађанских ратова и агресије НАТО-а и других војски на Републику Српску и Србију, тј. Југославију.
-    Захтијевамо од надлежних органа Хрватске и заједничких органа на нивоу БиХ да се убрзају процеси проналажења и достављања информација о несталим лицима, ексхумације познатих гробних мјеста и индетификација већ ексхумираних тијела. 
-    Захтијевамо што хитнији завршетак реформе Института за нестала лица БиХ.
-    Осуђујемо рад Хашког трибунала, Суда и Тужилаштва БиХ, правосуђа Хрватске, јер се констатује да је селективан и дискриминаторски на штету српског народа и са јасном политичком тендецијом стварања по Србе крајње негативне слике у ратним дешавањима у бившој Југославији.xxx hd
-    Формирати координационо тијело које ће чинити представници Републике Српске  и Републике Србије, те невладиних удружења како би се координасано пратиле активности, те предлагала рјешења на убрзању тражења несталих лица и процесуирању ратних злочина.
Са овог округлог стола биће урађен зборник радова на српском и енглеском језиком који ће садржавати податке о несталим, протјераним, логорашима, убијеним и правосудним процесима.

operativni tim cir