• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ПРОЦЕС ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ ВРАТИТИ НА ЕНТИТЕТСКИ НИВО

 Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске још једном је изразио велико незадовољство радом Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ по питању тражења несталих и закључио да се мора извршити реформа Института, а процес тражења несталих вратити на ентитетски ниво.


Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је на састанку Одбора у Источном Сарајеву да чињеница да 147 захтјева за ексхумацијама годинама стоји у Тужилаштву БиХ, доказује да је то промашена институција и да је формирана само у циљу прикупљања што више доказа против Срба како би се процесуирали у Хашком трибуналу и Сарајеву за злочине које су, евентуално, починили.

"У овом систему су Институт за нестала лица и Тужилаштво, који су и формирани у истом периоду, повезани. Откако је Институт почео да ради, постоји и информација да је у дијелу просторија бошњачког члана Предсједништва БиХ остала и канцеларија Института, а ми ћемо настојати да са српским чланом Предсједништва провјеримо да ли је то тачно и покренути евентуалну одговорност и бошњачког члана Предсједништва и Института", навео је Митровић.

Он је истакао да је неприхватљиво да још, уз присуство Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста, ОХР-а и других институција, функционише паралелни систем у тражењу несталих.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић указао је на проблеме у спровођењу Закона о кривичном поступку када су у питању посмртни остаци жртава за које се претпоставља да су српски.

Он је оцијенио да у Институту и Тужилаштву БиХ толико не воде рачуна о поронађеним посмртним остацима и да се плаши да ће сутра доћи у ситуацију да ће породицама несталих морати рећи "да ако мисле да су ту ваши сродници, узмите кесе и купите кости, јер ће сутра ту бити подигнута грађевина због чега ће ти посмртни остаци бити недоступни".

"Слично имамо и на Алипашином пољу у Сарајеву гдје су пронађени посмртни остаци, али се даље не ексхумирају. Можда ћемо за локацију одакле су довезени сазнати тек када се дигне нека зграда, игралиште или тржни центар", рекао је Мишић.

Он је казао да, без обзира на све притиске према Институту, "упире прст" према Тужилаштву БиХ али и онима у Институту који праве опструкцију асанације терена и истраживања одређених локација.

Мишић је нагласио да је Министарству за људска права и избјеглице БиХ послао захтјев да дођу у Институт ради надзора на спровођењу Закона о несталим лицима БиХ, а да се за осам година никада нису одазвали, што им је била и обавеза.

Никада се није одазвало ни Министарство финансија и трезора БиХ које је, како је навео, требало да изврши контролу утрошка средстава за ексхумације и идентификације.

"Институт не може ништа да ради без налога Тужилаштва БиХ које, по мом мишљењу, има селективни приступ и када је ријеч о локацијама и канцеларијама, па и жртвама. Раније сам ВСТС-у поднио пријаву против тадашњег руководиоца Одјељења за ратне злочине Гордане Тадић, али никада нисам добио одговор", рекао је Мишић.

Шеф Сектора за ексхумације и идентификацију Института за нестала лица БиХ Ранко Продановић навео је да је у првих осам мјесеци ове године извршено 75 ексхумација, а ексхумирано 64 тијела, што сматра успјешним.

Према његовим ријечима, узета су 153 коштана узорка, а идентификована 224 лица. Очекује се да ће до краја године тај број бити знатно већи јер има доста прелиминарно идентификованих тијела.

Продановић је рекао да је број ексхумираних тијела нешто мањи у односу на прошлу годину, а као разлог томе навео је недовољно информација.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српскe Марко Грабовац је подсјетио да се и даље трага за 1.657 лица, те да никако не може бити задовољан бројем пронађених, "као и чињеницом да породице нико не обавијести када се пронађу и идентификују лица, која треба да буду достојно сахрањена".

"Нисмо и никада не можемо бити задовољни оваквим начином рада институција БиХ. Ако у најкраћем року не почну са озбиљним радом, ми се морамо, уз подршку породица и одређених институција, вратити на рад ентитетских комисија", рекао је Грабовац

operativni tim cir